Antik pasta e fagioli

Det här receptet fick jag via en internetvän som bor i Italien och även har arbetat på en trattoria där. En soppa som värmer gott i höstmörkret. Ganska mäktig! Jag är lite osäker på var jag ska hitta lardo eller fläsksvål först, men tänker att det ordnar sig när jag kommer till affären.

1 blekselleristjälk
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
½ dl färska rosmarin blad
150 gr lardo eller fläsksvål (prosciutto crudo går också bra)
1 potatis
300gr borlotti bönor, frysta, på burk eller torkade och förvällda
1 msk koncentrerad tomatpuré
1 buljongtärning (kalv eller ox)
olivolja
salt
200 gr “trasiga” tagliatelle eller spaghetti

Skär lardo i små tärningar. Hacka fint selleri, lök, morot, vitlök, rosmarin och lardo i mixer. Fräs hacket i olivolja. När det fått en gyllene färg tillsätt bönorna och täck upp med vatten. Tillsätt buljong tärning, tomatpuré, en hel skalad potatis och en nypa salt. Koka upp och låd sjuda, rör då och då samt tillsätt vatten vid behov. När soppan puttrat i ca 1 timme, ta upp potatisen och ca 2 slevar av soppan. Mixa med stavmixer och häll tillbaka mixet i soppan. Soppan skall vara ganska tjock, som typ vår ärtsoppa. Smaka av med salt om det behövs. Koka upp vatten för pastan. Bryt sönder dem och koka enligt förpackningen. När den är al dente, sila den i durkslag och tillsätt den i soppan. Värm upp soppan snabbt och sedan är den redo att serveras med riven parmesan, en liten rosmarinkvist och med lite god olivolja ringlad ovanpå. Buon appetito!

Easy AdSense by Unreal