Broccoligratäng med feta ost

Jag tycker att det är både gott och enkelt att göra grönsaksgratänger och för att försöka hålla den smala linjen passar jag på att göra en broccoligratäng till det grillade köttet. Då jag har fetaost hemma gör jag gratängen med fetaost men det går även bra att göra den med bara vanlig ost.

broccolibuketter
2 dl matlagningsgrädde
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1 pkt fetaost
timjan
salt
peppar
riven ost


Jag börjar med att koka broccolin lite försiktigt i lättsaltat vatten. När jag slagit av vattnet häller jag det direkt i en ugnsform. Jag blandar sedan matlagningsgrädde, ägg, vitlök och kryddor i en bunke och smular sedan ner fetaosten. Allt slår jag sedan över broccolin och avslutar med lite riven ost. Ugnen sätter jag på 200 grader och låter sedan formen stå inne i ca 25 minuter.


Till gratängen äter vi en baconinlindad fläskfilé med carambagrillolja från kaj P´s som vi grillat och till det en Karl-johanssvampsås.

Vin till maten? Vi testar ett Sydafrikanskt vin som vi fått i present till maten. Det är ett pinotagevin från 2004 och jag måste nog säga att det var en liten besvikelse – maten var så underbart god att vinet inte ens var i närheten att passa in. Det var förvisso ett gott och enkelt vin, men jag skulle hellre velat ha ett vin som inte sticker ut, kanske ett lite tunnare nebbiolovin.

Tips! Vill man ha en allt-i-ett rätt, så blanda gärna ner lite tärnad skinka, kassler eller bacon i formen.

Easy AdSense by Unreal