Tomatsoppa med risoni och basilika

IMG_5225En underbart god soppa på färska tomater, med mycket smaker och som blir lite matigare då jag låter risoni koka med i soppan. Jag skållar och skalar tomaterna först och låter dem sedan puttra tillsammans med oregano. Vid servering klipper jag basilika och smular fetaost över soppan direkt på varje tallrik.

1 – 1½ kg tomater, gärna kvistIMG_5216
1 rödlök
2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 ½ tsk oregano
1 msk tomatpuré
3 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
½-1 l vatten
1½ dl risoni
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk socker

Topping:
1 kruka basilika
fetaost

IMG_5217Skålla och skala tomaterna, skär dem i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull 2–3 minuter. Tillsätt eventuellt lite tomatpuré och oregano. Fräs ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt tomater, fond och vatten. Dela tomaterna lite grovt med en slev. Låt koka ca 5-10 minuter under lock. Tillsätt risoni i soppan och låt det koka enligt anvisning på förpackningen. Krydda med salt, peppar och socker. Behöver soppan spädas häller du på mer vatten, men tänk på först att tomaterna också är vätska så du inte börjar med den högre mängden. Toppa med strimlad basilika och gärna smulad fetaost. Servera gärna med bröd.

IMG_5218IMG_5219

Easy AdSense by Unreal