Semlor

1800216_224544904415902_1637462516_nFettisdagen (eller semmeldagen) 2014 infaller tisdagen den 4 mars. Fettisdagen är sista dagen i fastlagen – tre dagar precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Även om fettisdagen infaller 46 dagar före påskdagen kan man numer äta semlor redan från december. Men när datumet infaller är beroende på när påsken är och påsken i sin tur infaller på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden.

75 g Smör
2 dl mjölk
25 g jäst
½ dl strösocker
1 krm salt
ev ½ tsk stött kardemummakärnor
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

½ dl mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Easy AdSense by Unreal