Buerre Blanc – smörsås

smörsås3Den här såsen gjorde jag första gången till torsk med bacon, sedan dess har barnen frågat flera gånger om vi inte kan äta den igen. Jag har gjort den till lammfärsbiffar, kycklingbiffar och jag har även testat att ha med örter när jag stekt löken, bladpersilja, timjan eller vad jag har haft hemma. Såsen är verkligen klockren till sparris så den har vi serverat även när vi grillat kött och sparris.

3 schalottenlökarsmörsås2
2 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt matlagningsvin
250 gram smör
1 msk citronsaft
klippta örter
salt
vitpeppar

Skala och hacka schalottenlöken fint. Blanda löken med vinäger och matlagningsvin i en smörsås1kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften –  ca 5 minuter. Ta fram en ny kastrull och sila bort löken. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning så reder sig smöret till en god sås. Ta av kastrullen från värmen och smaka av med litesalt och vitpeppar samt lite citronsaft.

Easy AdSense by Unreal