Födelsedagstårta

tårtaTårta är ju så fantastiskt gott, och den är även många gånger väldigt dekorativ. Jag har i min bekantskapskrets tre personer som bakar tårtor, underbara kreationer på olika sätt både när det kommer till dekorationer och fyllningar.
Den här tårtan är det min kollega som har gjort och jag fick dela med mig av hennes recept och bilder. Det här är en tårta som görs i flera olika steg då den har flera olika fyllningar och sedan monteras och dekoreras. Ett tips är att läsa hela receptet innan man börjar då man exempelvis behöver göra marängen först då den bland annat finns med i mousserecepten. Tårtan räcker för ca 10 personer.

Tårtbotten: tårta5
75 g maizena
115 g vetemjöl
225 g äggvita
185 g socker
150 g äggula

Tårtbotten: Sikta maizena och vetemjöl. Vispa äggvitan och sockret till en fluffig maräng. Blanda ner en tredjedel av äggulorna och rör slätt, tillsätt resten av äggen och avsluta med att vända ner mjölblandningen.

Hallonmousse:
250 g hallonpuré
50 g socker
2 ½ gelatinblad
200 g grädde, lättvispad

Hallonmousse: Blötlägg ge­latinet. Koka purén med sockret, tillsätt gelatinet. Kyl ner bland­ningen och blanda i grädden. Fyll moussen 1 cm upp i en tre­ kantig tårtring och ställ i frysen.

Vaniljbavaroise:
2 1⁄2 st gelatinblad
½ st vaniljstång
260 g mjölktårta 3
50 g socker
50 g socker
85 g äggula
260 g grädde, vispad

Vaniljbavaroise: Blötlägg gelatinbladen. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur inne­ hållet, koka tillsammans med mjölken och ena delen socker. Blanda ihop andra delen socker med äggulan. När mjölken kokar tillsätt ägguleblandningen. Sjud sammans till 82°, Ta av kastrullen från spisen och lägg i gelatinet, sila smeten och kyl ner. Blanda ner grädden i smeten. Fyll upp i formar och frys.

Italiensk Maräng:
100 g vatten
200 g äggvita
400 g socker

Italiensk maräng: Koka vat­ten och socker till 121°. Börja vis­pa när sockerlagen är 110–115°. Vispa vitan på lägsta hastighet och häll ner den kokande sock­erlagen i en stråle. Vispa snabbt i någon minut och vispa sedan marängen på lägsta hastighet tills den blir kall. Marängen ska användas till citronmoussen och mangomoussen.

Citronmousse:
1 1⁄2 st gelatinblad
125 g citronsaft
15 g socker
185 g italiensk maräng
200 g grädde, lättvispad

Citronmousse: Blötlägg gelatinet. Koka citronsaften med sockret, tillsätt gelatinet och kyl ner blandningen. Blanda maräng med citronsaftsblandningen så det blir helt slätt och fint. Vänd ner grädden i citronblandningen. Fyll moussen 1 cm upp i en tre­kantig tårtring och ställ i frysen.

Mangomousse:tårta4
1 st gelatinblad
115 g mangopuré
65 g italiensk maräng
170 g grädde, lättvispad

Mangomousse: Blötlägg gelati­net. Värm purén och blanda i gelatinet, låt blandningen svalna och vänd ner marängen och grädden. Fyll moussen 1 cm upp i en trekantig tårtring och ställ i frysen.

Chokladspray:
200 g kakaosmör
200 g vit choklad
1 st gul chokladfärg
1 st röd chokladfärg
1 st orange chokladfärg

tårta2Montering: Spraya varje våning av tårtan med passande chokladfärg. Sätt hallonmoussen på tårtbotten, sätt sedan vanilj­ bavorisen på hallonmoussen följt av citron­ – och mangomoussen. Dekorera med italiensk maräng och färska bär.

Easy AdSense by Unreal